Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 697]

Kulebiak z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Regionalna potrawa, która pochodzi z Podlasia. Jednym słowem - drożdżowa rolada z nadzieniem kapuściano-grzybowym.

Kulebiak z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kulebiak z kapustą i grzybami

Ciasto:

Farsz:

  • 600 g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka)
  • 1 duża cebula
  • 20 g grzybków suszonych
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku)
  • 1 szczypta kminku
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • wywar z grzybków
  • woda do podlania
  • 1 jajko (małe)

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania (małe)

Sposób przygotowania:

Kulebiak z kapustą i grzybami

Farsz:

Kulebiak z kapustą i grzybami
Farsz doprawić według własnych preferencji smakowych.

Suszone grzyby zostawić na noc do namoczenia i po tym czasie je ugotować (około 15 minut).
Wywar z gotowania przecedzić i zlać a grzyby przelane zimna wodą pokroić na małe kawałki.
Cebulę posiekać i podsmażyć.

Dodać kapustę (opłukać kilka razy, w zależności czy mocno jest kwaśna).
Po kilku minutach duszenia - zawartość patelni podlać wywarem z grzybków i odrobiną wody.

Wsypać kminek, przyprawy wg własnego smaku. Całość dusić do miękkości. (Jeśli trzeba - podlać wodą.) Na końcu płyny dobrze odparować. Kapustę ostudzić, wbić jajko i dokładnie wymieszać.

Ciasto:

Kulebiak z kapustą i grzybami

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, rozmieszane w letnim mleku drożdże z cukrem i roztopioną margarynę.

Wszystko porządnie wyrobić, aby ciasto się nie kleiło.
Z masy uformować kulę i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Całość:

Kulebiak z kapustą i grzybami

Wyrośnięte ciasto rozwałkować (powinno mieć kształt prostokąta). Brzegi wyrównać za pomocą noża.

Na cienkim placku równo rozprowadzić farsz. Całość delikatnie zwinąć w rulon.

Roladę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem.

Z odciętych kawałków ciasta wyciąć dekoracje, przykleić je na kulebiaku i także posmarować jajkiem.

W między czasie rozgrzać piekarnik. Pieróg piec około 40-45 minut w 170 stopniach.
(Powinien być zarumieniony.)