Strona główna Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

zozolek - Porady kulinarne: Kulebiak z kapustą i grzybami

Arcymistrz Kuchni
Artykuły: 244
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1
Kulebiak z kapustą i grzybami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Zobacz przepis wraz z filmem na świątecznego kulebiaka z kapustą i grzybami - idealny do czerwonego barszczyku.


Kulebiak z kapustą i grzybami to smak mojego dzieciństwa, do którego lubię wracać. Zapraszam do przygotowania kulebiaka, który idealnie pasuje do czerwonego barszczyku.

Farsz
- 80g suszonych borowików
- 300g kiszonej kapusty
- sól
- pieprz
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe

Ciasto drożdżowe
- 0,5kg mąki
- 50g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki masła
- jajko do posmarowania

Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>

 

Sposób przygotowania
1. Farsz
Suszone grzyby przelej zimną wodą. Odciśnij, włóż do garnka i zalej świeżą wodą. Dodaj listka laurowego, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Wstaw na ogień. Gotuj aż będą miękkie. Wystudź. Wyjmij ziele oraz listka, odciśnij płyn i posiekaj grzyby na drobno.
Kiszoną kapustę pokrój na drobno, zalej zimną wodą. Dodaj listka laurowego, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Wstaw na ogień. Gotuj aż będą miękka. Wyjmij ziele oraz listka, odciśnij płyn i ponownie rozdrobnij. Kapustę połącz z grzybami. Dopraw sola oraz pieprzem.

2. Ciasto drożdżowe
Na małym ogniu roztop masło. Do drożdży dodaj cukier i mieszaj aż staną się płynne. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagrzej mleko do temperatury ok. 60 stopni. Mąkę z solą wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i dodaj całe jajka. Zacznij łączyć składniki. Stopniowo wlewaj mleko, wyrośnięte drożdże oraz masło. Zagniataj ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Przełóż ciasto do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Prace końcowe
Z wyrośniętego ciasta uformuj duży prostokąt. Przekrój na pól. Farsz podziel na dwie części. Połóż na środku każdego prostokąta. Zawiń tworząc rulon. Brzegi ciasta dokładnie zlep. Odetnij ewentualny nadmiar ciasta - przyda się do dekoracji. Przewróć rulony na drugą stronę. Roztrzep jajko i posmaruj nim ciasto. Z ew. pozostałego ciasta zrób świąteczne ozdoby. Kulebiaki włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.


Przepis, wykonanie, stylizacja i zdjęcie Elżbieta Żołek


Zobacz film jak zrobić Kulebiaka z kapustą i grzybami:





 

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Kulebiak z kapustą i grzybami  
weronikaS

weronikaS

2014-12-22 00:05
Doskonały kulebiak, wygląda smakowicie. Polecam podawać go do własnoręcznie wykonanego barszczu czerwonego, zrobionego na zakwasie!:)
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane