misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kulebiak z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z zielona sałatą lub sałatką mieszaną.....

Kulebiak z łososiem

Składniki:

Kulebiak z łososiem

 

  • 350 g gotowego ciasta drożdżowego, odmrożonego
  • 250 g gotowanego brązowego ryżu (85g przed ugotowaniem)
  • 2 jajka ugotowane na twardo, posiekane
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • sól
  • czarny pieprz do smaku
  • 300 g filetu z łososia, ugotowanego i rozdrobnionego
  • 1 jajko, roztrzepane -do smarowania

Sposób przygotowania:

Kulebiak z łososiem
Rozgrzać piekarnik do temp 200stC. Rozwałkować ciasto na stolnicy z mąką na prostokątną o wymiarach 35 x 25cm i przełożyć do natłuszczonej blachy. Wymieszać w misce ryż, jaja, pietruszkę oraz przyprawy. Połowę nadzienia rozprowadzić na cieście, zostawiając około 6cm wolnego brzegu z każdej strony. Położyć na wierzchu warstwę ryby, a potem przykryć resztą farszu. Posmarować krawędzie ciasta roztrzepanym jajkiem i zawinąć, tworząc podłużną paczkę. Nadmiar ciasta odciąć, rozwałkować i pociąć na paski do dekoracji wierzchu kulebiaka. Posmarować jajek cały kulebiak i piec 30 minut, dopóki ciasto nie nabierze złotego koloru. Podawać z zielona sałatą lub sałatką mieszaną.