CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Kulebiak z mięsem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kulebiak to potrawa kuchni kresowej,z Ukrainy . U nas też jest bardzo często pieczony, i choć nazwa mówi że to duży pieróg, można też zwinąć go jak makowiec.

Kulebiak z mięsem i kapustą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kulebiak z mięsem i kapustą

ciasto

farsz

  • 550 g nadzienia:
  • 210 g mięsa ( ugotowana i zmielona łopatka, może być z rosołu )
  • 340 g kapusty kwaszonej
  • kminek, nasiona kopru, zmielone ziele angielskie, sól, pieprz
  • 2/3 jajka

Sposób przygotowania:

Kulebiak z mięsem i kapustą

Ciasto

Kulebiak z mięsem i kapustą
Na rozwałkowane ciasto nakładamy nadzienie

Do miski przesiewamy mąkę, w środek kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i polewamy kilkoma łyżkami letniego mleka.
Po kilku minutach dodajemy resztę składników, tylko jajko lekko roztrzepujemy i dokładnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Kapustę kwaszoną drobno siekamy i mieszamy z mielonym mięsem, wszystko chwilę przesmażamy na patelni, doprawiamy i studzimy. Potem dodajemy część jajka i mieszamy.


Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielką część ciasta na ozdoby. Z tej ilości mi wyszła jeszcze mała babeczka z resztką nadzienia, więc można oderwać więcej ciasta, lub zwiększyć blaszkę. Resztę wałkujemy w prostokąt , nakładamy nadzienie i zwijamy jak makowiec.

pieczenie

Kulebiak z mięsem i kapustą
Ciasto ozdabiamy paskami i wzorkami z ciasta

Blaszkę u mnie 30 X 9 cm, cienko smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.


Resztę ciasta wałkujemy bardzo cienko, wycinamy wzorki i ponacinane paseczki, którymi owijamy ciasto. Całość przekładamy do blaszki, i po kolejnym wyrośnięciu ciasta smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem z solą.


Pieczemy w 170-180 C około 60 minut.