Strona główna Kuleczki mielone w sosie pomidorowym

Kuleczki mielone w sosie pomidorowym

glogowscy.nl - Przepis na: Kuleczki mielone w sosie pomidorowym offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 104
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kuleczki mielone w sosie pomidorowym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Smaczne kuleczki dla każdego :)


trudność: średne
czas:

Kuleczki mielone w sosie pomidorowym - SKŁADNIKI:

  • Składniki do zrobienia kuleczek:
  • 500g mięsa mielonego wołowego,
  • ok 150g bułki tartej,
  • mąka pszenna (ok. pół głębokiej miseczki),
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • sól czosnkowa, pieprz, papryka słodka, wegeta
  • 2-3 łyżki oleju
  • Do sosu:
  • 500g sosu pomidorowego (np. z Tomatera )
  • szczypta wegety
  • Do surówki:
  • 2 duże marchewki,
  • 1 jabłko

Kuleczki mielone w sosie pomidorowym - PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę, wrzucić na patelnie z olejem i dusić do miękkości. Do półmiska wrzucamy mięso mielone, wbijamy dwa jajka, wsypujemy bułkę tarta, dodajemy uduszoną cebulę i przyprawiamy wszystko do smaku (solą czosnkowa, pieprzem, papryką i wegetą ) następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki (ja wyrabiam wszystko ręką). Do garnka wlewamy wodę, solimy i gotujemy. Do drugiego garnka wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy szczypta wegety, mieszamy i zostawiamy na bardzo wolnym ogniu. Z powstałej masy robimy niewielkiej ilości kuleczki (ok 3 cm średnicy) obtaczamy w mące i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Po wypłynięciu kulek gotujemy jeszcze przez 3 minuty następnie odcedzamy i przekładamy do garnka z sosem pomidorowym, mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu. Marchewkę obieramy i płuczemy, jabłko obieramy i kroimy w ćwiartki tak aby usunąć gniazda nasienne i wrzucamy do blendera, całość miksujemy (jeżeli ktoś nie posiada blendera można zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach). Świetnie komponuje się z ziemniaczkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kuleczki mielone w sosie pomidorowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Szponder w sosie chrzanowym Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu
Sezonowe leczo z wołowiną Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
 Rozbef wołowy w sosie chimichurri Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid Papryka faszerowana na ostro
Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze  Kotlety mielone z suszonymi grzybami Lasagne z kapustą pekińską i wołowiną

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane