Strona główna Kuleczki mielone w sosie pomidorowym

Kuleczki mielone w sosie pomidorowym

glogowscy.nl - Przepis na: Kuleczki mielone w sosie pomidorowym offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 104
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kuleczki mielone w sosie pomidorowym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Smaczne kuleczki dla każdego :)


trudność: średne
czas:

Kuleczki mielone w sosie pomidorowym - SKŁADNIKI:

  • Składniki do zrobienia kuleczek:
  • 500g mięsa mielonego wołowego,
  • ok 150g bułki tartej,
  • mąka pszenna (ok. pół głębokiej miseczki),
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • sól czosnkowa, pieprz, papryka słodka, wegeta
  • 2-3 łyżki oleju
  • Do sosu:
  • 500g sosu pomidorowego (np. z Tomatera )
  • szczypta wegety
  • Do surówki:
  • 2 duże marchewki,
  • 1 jabłko

Kuleczki mielone w sosie pomidorowym - PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę, wrzucić na patelnie z olejem i dusić do miękkości. Do półmiska wrzucamy mięso mielone, wbijamy dwa jajka, wsypujemy bułkę tarta, dodajemy uduszoną cebulę i przyprawiamy wszystko do smaku (solą czosnkowa, pieprzem, papryką i wegetą ) następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki (ja wyrabiam wszystko ręką). Do garnka wlewamy wodę, solimy i gotujemy. Do drugiego garnka wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy szczypta wegety, mieszamy i zostawiamy na bardzo wolnym ogniu. Z powstałej masy robimy niewielkiej ilości kuleczki (ok 3 cm średnicy) obtaczamy w mące i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Po wypłynięciu kulek gotujemy jeszcze przez 3 minuty następnie odcedzamy i przekładamy do garnka z sosem pomidorowym, mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu. Marchewkę obieramy i płuczemy, jabłko obieramy i kroimy w ćwiartki tak aby usunąć gniazda nasienne i wrzucamy do blendera, całość miksujemy (jeżeli ktoś nie posiada blendera można zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach). Świetnie komponuje się z ziemniaczkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kuleczki mielone w sosie pomidorowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Strogonow z sosem worcestershire Mielone zraziki nadziewane porem i papryką Szponder w sosie chrzanowym
Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu  Sezonowe leczo z wołowiną
Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu  Rozbef wołowy w sosie chimichurri
Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid Papryka faszerowana na ostro Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane