Strona główna Kuleczki mielone w sosie pomidorowym

Kuleczki mielone w sosie pomidorowym

glogowscy.nl offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 104
zdjęcia: 1 z 1
Kuleczki mielone w sosie pomidorowym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Smaczne kuleczki dla każdego :)


trudność: średne
czas:

Kuleczki mielone w sosie pomidorowym - SKŁADNIKI:

  • Składniki do zrobienia kuleczek:
  • 500g mięsa mielonego wołowego,
  • ok 150g bułki tartej,
  • mąka pszenna (ok. pół głębokiej miseczki),
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • sól czosnkowa, pieprz, papryka słodka, wegeta
  • 2-3 łyżki oleju
  • Do sosu:
  • 500g sosu pomidorowego (np. z Tomatera )
  • szczypta wegety
  • Do surówki:
  • 2 duże marchewki,
  • 1 jabłko

Kuleczki mielone w sosie pomidorowym - PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę, wrzucić na patelnie z olejem i dusić do miękkości. Do półmiska wrzucamy mięso mielone, wbijamy dwa jajka, wsypujemy bułkę tarta, dodajemy uduszoną cebulę i przyprawiamy wszystko do smaku (solą czosnkowa, pieprzem, papryką i wegetą ) następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki (ja wyrabiam wszystko ręką). Do garnka wlewamy wodę, solimy i gotujemy. Do drugiego garnka wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy szczypta wegety, mieszamy i zostawiamy na bardzo wolnym ogniu. Z powstałej masy robimy niewielkiej ilości kuleczki (ok 3 cm średnicy) obtaczamy w mące i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Po wypłynięciu kulek gotujemy jeszcze przez 3 minuty następnie odcedzamy i przekładamy do garnka z sosem pomidorowym, mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu. Marchewkę obieramy i płuczemy, jabłko obieramy i kroimy w ćwiartki tak aby usunąć gniazda nasienne i wrzucamy do blendera, całość miksujemy (jeżeli ktoś nie posiada blendera można zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach). Świetnie komponuje się z ziemniaczkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kuleczki mielone w sosie pomidorowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Wołowe roladki z dynią w sosie pieczarkowym Wołowina z domową harissą "Kiszone" mielone
Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką Strogonow z sosem worcestershire Mielone zraziki nadziewane porem i papryką
Szponder w sosie chrzanowym Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu
Sezonowe leczo z wołowiną Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane