marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kuleczki orzechowe a'la Ferrero Rocher.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Orzechy laskowe pokruszyć,czekoladę rozpuścić z mlekiem,biszkopt pokruszyć,zmieszać z masłem i kakao oraz likierem.Ulepić kulki

Kuleczki orzechowe a'la Ferrero Rocher.

Składniki:

Kuleczki orzechowe a'la Ferrero Rocher.

 

  • 25 dag.orzechów laskowych,
  • 8 dag.masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • kieliszek likieru"Bailey`s"
  • polewa czekoladowa lub pól tabliczki czekolady mlecznej,
  • 1/4 mleka,
  • spód biszkoptu gotowy.

Sposób przygotowania:

Kuleczki orzechowe a'la Ferrero Rocher.
Spód biszkoptu pokruszyć,dodać masło,trzy łyżki kakao i naparstek likieru"Baileys".Orzechy laskowe rozłupać i moździerzem pokruszyć na miazgę,dodać do pozostałych składników, a następnie wymieszać mikserem.Pół tabliczki czek- -olady rozpuścić w niewielkiej ilości mleka(niecałe pół rondla) namałym ogniu,ciągle mieszając,aż całkowicie się rozpuści.Masę orzechową uformować na małe kulki i zanurzać w polewie czeko- -ladowej i wyjmować dużą łyżką na pergamin z odstępem 3-5 cm. aby się nie stykały jedna z drugą i poczekać,aż polewa zastygnie.Każdą kulkę można włożyć do papierowych foremekprzeznaczonych na pralinki każdego rodzaju.