kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kuleczki orzechowe (bez cukru, glutenu, pieczenia)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Małe niezobowiązujące kuleczki, które świetnie zaspokoją głód słodyczy lub potowarzyszą popołudniowej kawce. Są bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia i przepyszne !

Kuleczki orzechowe (bez cukru, glutenu, pieczenia)

Składniki:

Kuleczki orzechowe (bez cukru, glutenu, pieczenia)

podstawowe

Sposób przygotowania:

Kuleczki orzechowe (bez cukru, glutenu, pieczenia)
Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na 15 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni, uwalniając ich smak i aromat. Uprażone mielimy blenderem razem z ½ szklanki wiórków kokosowych oraz dodatkiem soli i cynamonu aż uzyskamy gęstą, jednolita masę.

Daktyle odsączamy na sitku (nie odciskamy). Dodajemy do zmiksowanych orzechów i blendujemy aż masą będzie kleista i zacznie zbijać się w jednolita grudkę.

Małą łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego.

Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzone smakują najlepiej, ale jeśli nie jesteście w stanie odczekać tych dwóch godzin to możecie jeść je bezpośrednio po przygotowaniu :)