mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kuleczki ryżowe z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, ryżowe kuleczki z serowym nadzieniem

Kuleczki ryżowe z serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kuleczki ryżowe z serem

 

  • szklanka ryżu
  • woda, by zakryć ryż ok. 3 szklanki
  • kostka rosołowa
  • sól i pieprz
  • pietruszka posiekana
  • ok 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka tartej bułki

 

 

Sposób przygotowania:

Kuleczki ryżowe z serem
Wodę zagotowuję i rozpuszczam w niej kostkę rosołową. Dodaje ryż i gotuje 15-20 minut często mieszając (ryż wchłonie całą wodę, może się trochę rozgotować). Odstawiam do schłodzenia. Do ryżu dodaję posiekaną natkę pietruszki, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej, ser, pieprz i sól do smaku, mieszam. Ser kroję w niewielką kostkę. Formuję niewielkie kulki, do każdej wciskam kosteczkę sera. Obtaczam kulki w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaże w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kuleczki ryżowe z serem
Do wody dodaję kostkę bulionową, rozpuszczam ją, dodaję ryż
Kuleczki ryżowe z serem
Ser kroję w niewielką kosteczkę, potem będę nadziewać nim kuleczki
Kuleczki ryżowe z serem
Kulki obtaczam najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej