wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Kuleczki wieprzowe z salsą z ananasa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Warto czasem zaproszonych na grilla współbiesiadników zaskoczyć daniem z innego kraju - moja propozycja to kuleczki wieprzowe na sposób tajski - z rybnym sosem, imbirem i skórką z limonki. Podane ze słodkim sosem chilli i salsą z ananasa.

Kuleczki wieprzowe z salsą z ananasa

Składniki:

Kuleczki wieprzowe z salsą z ananasa

Kuleczki

  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • starta skórka z 1 limonki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • kawałek (ok 3 cm) startego korzenia z imbiru
  • 1 strączek ostrej papryczki
  • ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki
  • 2 jajka
  • oliwa albo olej arachidowy

Salsa z ananasa

  • 1 ananas
  • garść posiekanej kolendry,
  • pół pęczka szczypiorku
  • posiekana ostra papryczka,
  • szczypta cukru trzcinowego,
  • sok z połowy limonki

do podania

Sposób przygotowania:

Kuleczki wieprzowe z salsą z ananasa
Przygotować salsę z ananasa: obranego, pozbawionego środka ananasa posiekać w drobną kostkę, dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić do lodówki.

Kuleczki: Mięso włożyć do miski i dodać skórkę z limonki, sos rybny i sojowy, czosnek i imbir, posiekaną papryczkę, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać rękoma ( dobrze to robić w rękawiczkach).

Z masy uformować małe kotleciki (kulki wielkości dużego orzecha włoskiego), posmarować oliwą/olejem i odstawić do lodówki na 30 minut.

Piec na mocno rozgrzanym grillu. Podawać polane sosem, na listkach sałaty, z salsą z ananasa.