SUPERPRZEPIS

Kuleczki z ciecierzycy w sosie pomidorowym ze szpi

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kuleczki z ciecierzycy w sosie pomidorowym ze szpi

Kuleczki z mielonej ciecierzycy i twarogu są niczym pulpeciki, ale nie ma w nich ani grama mięsa. Duszone w sosie pomidorowym z kawałkami pomidorów i listkami szpinaku.

Składniki:

Kuleczki z ciecierzycy w sosie pomidorowym ze szpi

 

SOS POMIDOROWY:

Sposób przygotowania:

Kuleczki z ciecierzycy w sosie pomidorowym ze szpi

ETAP 1:

Kuleczki z ciecierzycy w sosie pomidorowym ze szpi
Zmieloną ciecierzycę połączyć z twarogiem, jajkiem i mąką.

Cieciorkę zalać dwa razy większą ilością zimnej wody i moczyć parę godzin, a najlepiej przez całą noc. Ugotować do miękkości, czyli około 1 godziny, pod koniec dodając sól. Ugotowaną cieciorkę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać razem z twarogiem, jajkiem i mąką na jednolitą masę, doprawiając do smaku.

ETAP 2:

Kuleczki z ciecierzycy w sosie pomidorowym ze szpi
Z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości.

Formować kuleczki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i odstawić.

ETAP 3:

Kuleczki z ciecierzycy w sosie pomidorowym ze szpi
Posiekaną cebulę zeszklić na patelni razem z czosnkiem.

Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, wrzucić rozgnieciony czosnek, posiekaną cebulę i zeszklić.

ETAP 4:

Kuleczki z ciecierzycy w sosie pomidorowym ze szpi
Do cebuli wlać pomidory, doprawić i chwilę dusić.

Wlać pomidory, przyprawić i chwilę dusić. Szpinak całe listki lub z grubsza posiekany dodać do sosu. Kiedy straci na objętości, włożyć kuleczki z cieciorki i delikatnie przemieszać. Można podawać, smacznego.