marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kuleczki z ciecierzycy z czuszką i sezam

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciecierzycę namoczyć na noc.Następnego dnia odlać wodę z niej.Gotować długo.Przetrzeć.Sezam uprażyć.Czuszki posiekać.Formować kulki.

Kuleczki z ciecierzycy z czuszką i sezam

Składniki:

Kuleczki z ciecierzycy z czuszką i sezam

 

  • 300 g.ciecierzycy,
  • 2-3 średnie kolorowe czuszki,
  • główka czosnku,
  • 60 g. sezamu,
  • sok z cytryny,a może być z limonki,
  • sól,
  • 2 l wody.

Sposób przygotowania:

Kuleczki z ciecierzycy z czuszką i sezam
Ciecierzycę surową opłukać i namoczyć w garnku z wodą na noc. Na drugi dzień odlać wodę i nalać świeżej do garnka z namoczoną ciecierzycą.Gotować na wolnym ogniu pod przykrywką przez dwie godziny, aż całkiem namięknie i będzie gotowa do przetarcia. Czuszki w tym czasie opłukać i naciąć na wzdłuż, usuwając nasiona i ogonki, a resztę posiekać drobniutko. Sezam lekko uprażyć na suchej patelni na złoty kolor i zestawić na bok naczynie. Czosnek obrać, a jego ząbki zmiażdzyć praską. Gdy ciecierzyca już będzie bardzo miękka po spróbowaniu, przelać ją na durszlak, a ten postawić na drugi garnek i przecierać ją pałką. Skropić pastę sokiem ze świeżej cytryny, a nawet limonki, dodać sezam, posiekane czuszki, miazgę czosnkową oraz sól. Wymieszać całość rękoma, a następnie formować w dłoniach małe lub średnie kulki. Podawać je z sosem najlepiej ze świeżych pomidorów.