SUPERPRZEPIS

Kuleczki ziemniaczane z mazzarellą

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Kuleczki ziemniaczane z mazzarellą

Ziemniaczane kulki nadziewane serem mozzarella są świetną przekąską na ciepło. Pysznie smakują podane z sosem i surówką.

Składniki:

Kuleczki ziemniaczane z mazzarellą

 

Sposób przygotowania:

Kuleczki ziemniaczane z mazzarellą

ETAP 1:

Kuleczki ziemniaczane z mazzarellą
Przez praskę przecisnąć ciepłe ziemniaki a następnie ostudzić.

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa.

ETAP 2:

Kuleczki ziemniaczane z mazzarellą
Do ziemniaków dodać pozostałe, przygotowane składniki.

Do zimnych ziemniaków dodać mąki, jajko, sól i koperek.

ETAP 3:

Kuleczki ziemniaczane z mazzarellą
Wszystkie składniki ciasta ziemniaczanego połączyć.

Przyprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Kuleczki ziemniaczane z mazzarellą
Przygotowane ciasto ziemniaczane dzielimy na porcje.

Przygotowane ciasto podzielić na równe porcje.

ETAP 5:

Kuleczki ziemniaczane z mazzarellą
Na każdy kawałek ciasta ułożyć kulkę mozzarelli.

Z ciasta zrobić placuszki, włożyć po kulce mozzarelli.

ETAP 6:

Kuleczki ziemniaczane z mazzarellą

Uformować okrągłe kuleczki i obtoczyć w bułce tartej.

ETAP 7:

Kuleczki ziemniaczane z mazzarellą

Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Tagi:

ziemniaki