eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kuleczkowe szaszłyki Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Pyszne szaszłyki z mielonego mięsa.

Kuleczkowe szaszłyki Eli

Składniki:

Kuleczkowe szaszłyki Eli

 

  • 80 dkg mięsa mielonego (ja pomieliłam łopatkę wieprzową)
  • 1/2 opakowania Pomysł na soczystą karkówkę z ziemniakami Winiary
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cebulki granulowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól

 

  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 10 patyków do szaszłyków (wcześniej namoczyć w wodzie)
  • sosy majonezowe Winiary

Sposób przygotowania:

Kuleczkowe szaszłyki Eli
Do miski włożyć mięso,dodać pomysł na,paprykę ostrą,papryę słodką,czosnek,cebulkę,jajko,bułkę tartą,sól do smaku i dokładnie wyrobić.Z mięsa zrobić 40 kulek.Z umytej i osuszonej papryki wyciąć szypułkę i usunąć nasiona.Cebulę obrać.Paprykę i cebulę pokroić w kwadraty 2x2.Nabijać na patyczek kulkę mięsa,cebulę,paprykę i dalej tak samo.Na początku i końcu ma być kulka mięsa (na każdym patyczku mają być 4 kulki).Szaszłyki położyć na posmarowane olejem tacki i piec (odwracając na wszystkie strony)na grillu przez 25-30 minut.Podawać z sosami majonezowymi Winiary.Smacznego!