Kulinarne antybiotyki

  • 2

O tej porze roku temperatura na zewnątrz wynosi poniżej 0, a dużo ludzi boryka się z przeziębieniami, infekcjami i wirusami, oczywiście szybko się poddając i wybierając wizytę u lekarza zamiast troszkę pokombinować i próbować postawić się absolutnie samodzielnie na nogi.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kulinarne antybiotyki
fot. Fotolia

Zima to czas wielu przeziębień i chorób. Większość z nas idzie wtedy do lekarza, a może leczyć się na własną rękę. Przy wielu objawach pomagają naturalne zioła czy składniki, które są w większości domach. Oczywiście wiadomo, że jeśli stan przeziębienia jest już na tyle zaawansowany należny wybrać się do lekarza, ale przy drobnym przeziębieniu można pomóc sobie własnymi środkami, we własnej kuchni.

W naszych domach z pewnością znajdują się takie produkty jak miód, cebula czy żurawina. Jeśli nawet nie, można je zdobyć łatwo i niedrogo w osiedlowych sklepikach. Wiele z naszych domowych składników ma podobne substancje, które zawarte są w antybiotykach. Kto z nas nie pił za młodu mleka z miodem, kiedy przeziębienie dokuczało? Komu babcia robiła miksturę z czosnku? Choć smakiem i zapachem nieraz nas od tego odpychało, to zawsze pomagało.

Chciałabym się skupić na 3 pomocnych nam produktach. Są to OREGANO, ŻURAWINA i GREJPFRUT. Maja bardzo wiele składników i witamin, które w przeziębieniu (i nie tylko) mogą nam pomóc.

OREGANO bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu grypy. Olejek z oregano pomoże nie tylko w przypadku kataru czy kaszlu ale także przy zapaleniach. Można go kupić w aptece, a stosuje się go przy inhalacji. Samo oregano sprawdzi się także przy bólach mięśniowych, a także przy zakażeniu grzybami lub drożdżakami.

ŻURAWINA leczy infekcje dróg moczowych. Zmniejsza także ryzyko chorób serca, a także chroni przed wrzodami żołądka. Żurawina zawiera substancje, które uniemożliwiają bakteriom przywieranie do ścian dróg moczowych.

GREJPFRUT pomaga przy przewlekłym katarze. Zawiera dużo witaminy C oraz bardzo mobilizuje nasz organizm do walki z drobnoustrojami. Grapefruit dobrze stosować przy chorobach związanych z żołądkiem. Wzmocnienie naszego organizmu to jego główna rola.

Można wymieniać tutaj także miód, czosnek, cebulę... Każdy z nich ma wiele witamin, które pomogą w walce z nie jedną dolegliwością. Warto poczytać o ich właściwościach więcej i próbować  leczyć się w swoim ukochanym miejscu, jakim jest kuchnia.