djkatee

djkatee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kulki czekoladowe z herbatnikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodkości nigdy za wiele.

Kulki czekoladowe z herbatnikami

Składniki:

Kulki czekoladowe z herbatnikami

 

  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szkl cukru pudru,
  • 0,5 kostki margaryny w temp pokojowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • wg uznania rodzynki,
  • według uznania orzechy,
  • 2 paczki herbatników,
  • polewa czekoladowa,
  • do obtoczenia wiórki kokosowe,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 szkl mleka

 

Sposób przygotowania:

Kulki czekoladowe z herbatnikami
1. Z mąki, jajka, margaryny (musi być w temp pokojowej), cukru pudru, proszku do pieczenia i kakao zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i pieczemy w piekarniku. 2. Gdy ciasto ostygnie kruszymy je bardzo mocno, dodajemy wg uznania orzechy, wcześniej sparzone rodzynki, pokruszone herbatniki i dolewamy szklankę zimnego mleka. 3. Masę ugniatamy i formujemy z niej małe kulki o średnicy 3 cm. Następnie moczymy jej w polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Tagi:

jajko jajka