slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kulki daktylowo-bakaliowe bezglutenowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zapraszam na pyszne kulki "mocy". Zawierają same dobre składniki i są słodzone daktylami. Polecam na deser lub drugie śniadanie.

Kulki daktylowo-bakaliowe bezglutenowe

Składniki:

Kulki daktylowo-bakaliowe bezglutenowe

 

  • 1 szkl suszonych daktyli
  • 75 g orzechów nerkowca
  • 3 garście orzechów włoskich
  • 2 garście wiórków kokosowych+ do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 1 łyżka płatków jaglanych błyskawicznych
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

Kulki daktylowo-bakaliowe bezglutenowe
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę a następnie odlewamy wodę i miksujemy je na gładką masę.

Orzechy nerkowca, i włoskie blendujemy na proszek i dodajemy do daktyli. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, płatki jaglane, sezam i olej kokosowy.

Dokładnie mieszamy masę, a następnie formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Gotowe kulki przechowujemy w lodówce.