jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kulki jaglane w malinach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ten wspaniały deser z kaszy jaglanej przygotowałam w ramach akcji Malta Festiwal. Użyłam wtedy świeżych malin, zimą można z powodzeniem zastąpić je mrożonymi.

Kulki jaglane w malinach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kulki jaglane w malinach

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kulki jaglane w malinach
Obieramy maliny z szypułek, zasypujemy cukrem i odstawiamy. W przypadku mrożonych od razu zasypujemy je cukrem. Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Pod koniec gotowania dodajemy masło i zmielone migdały- mieszamy by masło się rozpuściło. Studzimy kaszę po czym z letniej lepimy niewielkie kuleczki. Gdy maliny puszcza sok dodajemy wodę i zagotowujemy. 1 łyżkę maki ziemniaczanej rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy ją do gotujących się malin w takiej ilości, by je lekko zagęścić. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę wody. Wlewamy sos w pucharki, wkładamy w sos kuleczki jaglane. Górę dekorujemy pokrojonym imbirem kandyzowanym i posypujemy szczyptą ciemnego , dobrej jakości kakao.
Kulki jaglane w malinach
Jeśli imbir, który masz jest w dużych kawałkach pokrój go w mniejsze cząstki, gdyż jest dość ostry w smaku.
Kulki jaglane w malinach
Górę deseru dekorujemy pokrojonym imbirem kandyzowanym i posypujemy szczyptą ciemnego , dobrej jakości kakao.