Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 704]

Kulki labneh (w oliwie z dodatkami)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszne kulki z serka jogurtowego. Idealnie rozsmarowuję się na świeżym pieczywie oraz super pasują do sałatek ze świeżych warzyw, ziemniaków i potraw z grilla. W lodówce mogą stać aż 3 tygodnie.

Kulki labneh (w oliwie z dodatkami)

Składniki:

Kulki labneh (w oliwie z dodatkami)

Serek:

  • 700g jogurtu greckiego/naturalnego (2 opakowania po 350g)

Dodatkowo:

Zalewa:

Sposób przygotowania:

Kulki labneh (w oliwie z dodatkami)

Serek:

Kulki labneh (w oliwie z dodatkami)
Serek można doprawić lub pozostawić naturalnym.

Na misce ustawić sitko (nie może dotykać dna) wysłane ściereczką/pieluszką tetrową lub gazą.
Przelać jogurty i materiał zwinąć. Pozostawić w lodówce na 3-5 dni.

Kuleczki:

Kulki labneh (w oliwie z dodatkami)
Można użyć dodowlnych przypraw lub kulki pozostawić bez dodatków.

Z powstałego serka uformować kulki - o dowolnej wielkości. Kuleczki obtoczyć w przyprawach. Można nadziać je np. oliwkami.

Kulki i zalewa:

Kulki labneh (w oliwie z dodatkami)
Do oliwy możemy dodać swoje ulubione dodatki.

Na dnie słoika ułożyć pokrojonego pomidora i czosnek. Słoik do połowy wypełnić oliwą i ułożyć (ciasno i warstwami) kulki. Całość zalać oliwą. Musi pokrywać wszystkie składniki. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki - najlepiej na minimum 2 dni.