Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kulki mięsne w pysznej potrawce

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z przepisu wyjdzie spory garnek,więc ta potrawa idelnie nadaje się na spotkanie w większym gronie. Polecam:)

Kulki mięsne w pysznej potrawce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki mięsne w pysznej potrawce

 

  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego lub drobiowego )

 

 

 

 

  • 1 słoik ogórków konserwowych (to te w zalewie octowej)

 

 

  • 2 cebule)

 

  • 1 koncentrat pomidorowy 200 g (użyłam Pudliszki)

 

  • 1/2 ketchup pikantny 480 g (użyłam Pudliszki)

 

  • świeża lub suszona natka pietruszki

 

  • posiekany szczypiorek do dekoracji

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 2 i pół szklanki wody

 

  • oliwa lub olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne w pysznej potrawce
Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w paski lub większe kwadraty. Cebulę pokroic w paski. Paprykę i ogórki również pokroić w paski lub kwadraty. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i pieczarki, podsmażyć. Przełożyć do garnka, dodać pokrojoną paprykę oraz ogórki, zalać wodą , dolać również zalewę z papryki i ogórków. Na koniec dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku natką pietruszki, solą i pieprzem. Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawić do smaku sola, pieprzem oraz papryką. Z masy formować małe kulki i smażyć na rozgrzanym oleju. Każda kulka mięsna powinna być ładnie zrumieniona. Kulki wrzucić do garnka z papryką,ogórkami i pieczarkami. Dusić wszystko razem przez ok 5 min. Podawać ciepłe z pieczywem. Smacznego:)
Kulki mięsne w pysznej potrawce
Najpierw na gorący olej wrzucamy pieczarki z cebulą
Kulki mięsne w pysznej potrawce
Potem dodajemy pokrojoną papryke i ogórki
Kulki mięsne w pysznej potrawce
Na patelni podsmażamy kulki mięsne by były ładnie zrumienione
Kulki mięsne w pysznej potrawce
Kulki wrzucamy do garnka z warzywami i dusimy 5 min