szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kulki orzechowe w płatkach migdałowych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kuleczki z serka mascarpone, białej czekolady, mleka w proszku i tartych orzechów laskowych. A wszystko to otoczone w płatkach migdałowych.

Kulki orzechowe w płatkach migdałowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki orzechowe w płatkach migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Kulki orzechowe w płatkach migdałowych
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko w proszku mieszamy z czekoladą, serkiem mascarpone i orzechami tartymi. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną masę chłodzimy min pół godzinki w lodówce. Po wyjęciu formujemy małe kulki i wkładamy ponownie do lodówki do schłodzenia. Płatki migdałowe mieszamy z syropem i obtaczamy w nich kulki, po czym układamy w małych papilotkach.
Kulki orzechowe w płatkach migdałowych
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
Kulki orzechowe w płatkach migdałowych
Dodajemy tarte orzechy laskowe do czekolady
Kulki orzechowe w płatkach migdałowych
Przygotowujemy gładką masę i chłodzimy w lodówce
Kulki orzechowe w płatkach migdałowych
Płatki migdałowe mieszamy z syropem i obtaczamy w nich kulki