Kulki ryżowe

Pyza offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Kulki ryżowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

jeden ze smaków dzieciństwa - słodkie kuleczki


trudność: łatwe
czas:

Kulki ryżowe - SKŁADNIKI:

  • 120 gram ryżu preparowanego
  • 30 dkg krówek śmietankowych (uważam, że te z Milanówka są najlepsze)
  • 2 czubate łyżki masła
  • 3-4 łyzki mleka

Kulki ryżowe - PRZYGOTOWANIE:

W rondlu albo na dużej patelni (ja robię ta teflonowej żeby nic nie przywarło) rozpuścić masło, dolać mleko. Kiedy się zagotuje wrzucić połamane na mniejsze kawałki krówki. Mieszać drewnianą łyżką aż cukierki się rozpuszczą - naczynie musi być na malutkim ogniu. Kiedy masa będzie gładka wsypać ryż i mieszać całość aż masa oklei ziarenka - zestawić z kuchenki. Po ok. 5 min. masa nieco ostygnie, ale będzie jeszcze dość miękka. Ręce płuczę zimną wodą, nabieram porcje ryżu w polewie i lekko ugniatając formuję kulki wielkości małych jajek. Trzeba to robić ostrożnie bo masa jest jeszcze gorąca! Kulki odkładam na pergamin do całkowitego wystudzenia i gotowe! Takie kulki robiła kiedyś moja Mama, można też kupić je na odpustach chociaż pewnie masę robią sami a nie z krówek...cóż, poszłam na łatwiznę :-)))


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kulki ryżowe (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2010-06-29 12:31
Pyzuniu przypomniałaś mi czas kiedy byłam dzieckiem i mama robiła nam takie kulki,5!
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-06-29 19:41
Na jaka latwizne? Masa z krowek jest najlepsza....jak ja dawno ich nie robilam...5... :)
Skomentuj
Oceń:
0
wedith1

wedith1
offline

2010-06-30 20:20
Hmmmm, nigdy nie próbowałam.....:( ale smak chcę poznać :)
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2010-07-01 09:37
Jak bylam mala to siostra zawsze robila a ja sie tylko przygladalam i czekalam jak wystygna......albo i nie:))))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery
Naleśniki z karmelowym sosem i bananami Gofry z bitą śmietaną Karmelki z musem jabłkowym
Kisiel jabłkowo-jagodowy Dyniowy budyń z robaczkami Gofry z mascarpone
Naleśniki cytrynowe z żurawiną i miętą Jagodowy deser z bezami Jabłka pieczone z musli i syropem z hibiskusa
Deser malinowo śmietankowy Naleśniki z jabłkami i rodzynkami Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane