iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Kulki ryżowe o smaku krabowo - rybnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zrobiłam kulki ryżowe bo sam ryż to trochę tak nudno:))

Kulki ryżowe o smaku krabowo - rybnym

Składniki:

Kulki ryżowe o smaku krabowo - rybnym

 

  • 2 torebki ryżu
  • 1 puszka tuñczyka (mała)
  • 6 paluszków średnich krabowych (to te różowe - surimi)
  • 2 łyżki sera żółtego (havarti) utartego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawa do ryb knorr (szczypta)
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kulki ryżowe o smaku krabowo - rybnym
Ryz ugotować wg. opisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Wyjąć z torebek do miseczki, dodać tuñczyk odsączony, ser żółty (utarty), pokrojone w kawałki paluszki krabowe, jajko. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i przyprawą do ryb (knorr). Odstawić na jakieś 20 min do lodówki. Na patelnie wlać olej i dobrze rozgrzać, ręce moczymy w wodzie i robimy z masy kulki następnie obtoczyć w bułce tartej i rumienić na oleju ze wszystkich stron. Można podawać z sosami do dipowania lub ketchupem. Do ryby smażonej.