Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 699]

Kulki ryżowe z mięsem mielonym wg Di

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne kuleczki z ryżu nadziewane mięsem mielonym to idealna propozycja na smaczny obiad. Serdecznie polecam.

Kulki ryżowe z mięsem mielonym wg Di

Składniki:

Kulki ryżowe z mięsem mielonym wg Di

Masa ryżowa:

  • 200 g ryżu
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 łyżki suszonych warzyw
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • odrobina curry i kurkumy (dla koloru)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Masa mięsna:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (+ sucha bułka namoczona w mleku, jajko, posiekany czosnek, przyprawy wg gustu)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kulki ryżowe z mięsem mielonym wg Di
Opłukany ryż ugotować w wodzie razem z kostką bulionową, suszem warzywnym i listkiem laurowym. Powinien być lekko niedogotowany.

Mięso mielone wymieszać ze składnikami podanymi w przepisie i przygotować tak jak na kotlety mielone.

Przestygnięty ryż wymieszać z jajkiem, natką pietruszki, curry i kurkumą.

Masę doprawić solą i pieprzem. Z ryżu formować kulki, nadziać farszem mięsnym i każdą z osobna obtoczyć w bułce tartej.

Rozgrzać tłuszcz w garnuszku lub na głębokiej patelni. Kulki smażyć przez około 10 minut.