szczepan2228

szczepan2228

Kuchcik
[Przepisów: 1]

kulki ryżowe z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

łatwa w przygotowaniu przekąska na każdą okazję

kulki ryżowe z serem

Składniki:

kulki ryżowe z serem

 

  • ryżu ,0.75 kg sera żółtego 2 jaja sol i pieprz do smaku plus bułka tarta

Sposób przygotowania:

kulki ryżowe z serem
wstawiamy okolo 2 litry osolonej wody dodajemy lyzke masla (zeby ryż się nie sklejał). wode doprowadzic do wrzenia po czym wsypac 1.5 szklanki ryżu gotować okolo 20-30 min. aż ryż będzie miekki nastepnie ryż zalac zimną wodą odcedzic pozostawic do ostygniencia i osuszenia nastepnie z calosci sera odcinamy plaster grubości ok 1 cm po czym kroimy plaster w male kosteczki wielkosci ok 0.5cm reszte sera scieramy na drobnej tarce. Wsypujemy do miski osuszony ryż, dodajemy starty ser, 2 jajka, sól i pieprz do smaku (po pół łyżeczki, zalezy od rodzaju sera) po czym mieszamy do uzyskania jednolitej masyz powstalej masy formujemy kuleczki wielkosci jajka do srodka wkladamy po kostce sera, następnie dokladnie obtaczamy w bułce tartej na rozgrzany olej we frytownicy wrzucamy delikatnie kulki i smażymy do uzyskania złocistego koloru SMACZNEGOSMACZNEGO

Tagi:

ryż sery tarta ser