peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kulki z ciecierzycy - z powodzeniem zastąpią mięsne kotleciki. Szybkie w wykonaniu i naprawdę smaczne - polecam.

Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Ciecierzycę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Pomidory odsączamy i blendujemy, dodajemy przestudzoną ciecierzycę - blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem i ostrymi przyprawami - mieszamy. Z uzyskanej masy formujemy kulki o średnicy około 2 cm - obsmażamy na rozgrzanej oliwie z pomidorów. Podajemy na ciepło lub zimno do ulubionej sałatki. U mnie znalazły zastosowanie jako posiłek do pracy - dodałam brązowy ryż i warzywa z wody.
Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Etap 1 - Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów - przykładowy sposób podania