iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Kulki z kalafiora w panierce

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Są naprawdę pomysłowym daniem. Bardzo smaczne i ładnie prezentują się na stole. Można podawać na zimno.

Kulki z kalafiora w panierce

Składniki:

Kulki z kalafiora w panierce

 

Sposób przygotowania:

Kulki z kalafiora w panierce
W litrze wody rozpuszczamy kostki, dodajemy masło, studzimy lekko i stopniowo dodajemy mąkę mieszając na małym ogniu tak aby powstało kleiste gęste ciasto, gdy jest już bez grudek to studzimy. Następnie wbijamy jajka, zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodajemy mąkę. Rozwałkowujemy na placek szklanką wycinamy koła. Kalafior gotujemy 15 min w słonej wodzie, pierś kroimy w kostkę solimy, pieprzymy smażymy na miękko, dodajemy pokrojony kalafior oraz posiekany szczypior. Na każde wycięte koło nakładamy farsz i formujemy kuleczki, maczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy bułką tartą, smażymy na złoto na gorącym oleju.