szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kulki z płatków w wiórkach kokosowych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kulki z płatków to alternatywa dla słodyczy i trochę wspomnienie smaku z dzieciństwa.

Kulki z płatków w wiórkach kokosowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki z płatków w wiórkach kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Kulki z płatków w wiórkach kokosowych
Płatki owsiane wymieszać z jęczmiennymi i uprażyć na suchej patelni. Należy mieszać i uważać aby płatki się nie przypaliły, lecz zrumieniły. Płatki zostawiamy do ostudzenia. W garnku rozpuścić margarynę. Do rozpuszczonej margaryny dodać śmietanę, cukier, kakao, cały czas trzymając na ogniu i mieszając. Do tak przygotowanej polewy można ewentualnie dodac słodkiego kakao. Do takiej polewy czekoladowej przesypujemy płatkii mieszamy. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodać pół szklanki mleka lub wody. Całość odstawiamy, aż płatki nasiąkną i masa zgęstnieje. Nastepnie formujemy z masy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Układamy na małych papilotkach i chłodzimy conajmniej godzinę w lodówce.
Kulki z płatków w wiórkach kokosowych
Podstawowe składniki to dwa rodzaje płatków kakao i cukier
Kulki z płatków w wiórkach kokosowych
Z margaryny cukru i kakao robimy taka polewe czekoladowa
Kulki z płatków w wiórkach kokosowych
Do polewy dodajemy uprażone płatki owsiane i jęczmienne
Kulki z płatków w wiórkach kokosowych
Formujemy z masy małe kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.