Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Kulki zniemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kulki można przygotować gdy zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia lub ze świeżo ugotowanych. Wszyscy domownicy je uwielbiają. Palce lizać:)

Kulki zniemniaczane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kulki zniemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kulki zniemniaczane
Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę na dużych oczkach. Do ziemniaków wbić jajko i dodać mąkę. Doprawić przyprawą do ziemniaków oraz solą i pieprzem. Złączyć na jednolitą masę. Formować z ciasta niewielkie kulki. Olej rozgrzać i układać na nim kulki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor ok. 8-10 minut. Kulki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub jako dodatek do mięsa zamiast tradycyjnych ziemniaków.
Kulki zniemniaczane
Ziemniaki przekręcone przez maszynkę wymieszane z jajkiem, mąką oraz przyprawami.
Kulki zniemniaczane
Uformowane z ciasta kulki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.