Jak jeść kumkwat?

Kumkwat można jeść na surowo, razem ze skórką. Można go również dodać do deserów, sałatek i koktajli, jak również zrobić z niego dżem lub marmoladę.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak jeść kumkwat?
fot. Fotolia
Kumkwat, zwany także minipomarańczą, to egzotyczny owoc o orzeźwiającym smaku. Jest dość drobny i charakteryzuje się jadalną, pomarańczową skórką.

Jak jeść owoce kumkwatu?

Kumkwat można jeść na surowo lub w formie przetworów. Przed zjedzeniem wystarczy go umyć. Oto kilka sposobów wykorzystania kumkwatu w kuchni:
  • Koktajle – może stanowić alternatywę dla innych cytrusów. Można go blendować w całości. Doskonale smakuje ze szpinakiem, ananasem, brzoskwinią i innymi egzotycznymi owocami.
  • Desery – pokrojony w kostkę znakomicie komponuje się z lodami i innymi deserami w pucharkach. Jego lekko kwaskowaty smak sprawia, że całość nie jest mdła.
  • Dżemy – kumkwat można również przerobić na dżemy i marmolady. Wystarczy go ugotować z sokiem z cytryny i cukrem, tworząc pyszny dodatek do kanapek, rogalików i ciast.
  • Nalewki – ten egzotyczny owoc nadaje się również do przetworzenia na nalewki. Wystarczy zalać go odpowiednią mieszanką spirytusu i cukru i odstawić na kilka tygodni.
Jak kupować kumkwat?

Podczas zakupów kumkwatów, należy zwrócić uwagę na to, jak wygląda ich skórka. Powinna być gładka, bez przebarwień, obić czy uszkodzeń. Im ciemniejsza, tym owoc bardziej dojrzały i słodszy. Jednak zbyt ciemne owoce mogą być już przejrzałe i nie nadające się do spożycia.

Czy warto jeść kumkwat?

Kumkwat to doskonałe źródło potasu – posiadają go aż 190 mg w 100 g owocu. Dodatkowo posiadają sporo magnezu, fosforu i wapnia. Oprócz cennych minerałów, stanowią także kopalnię witamin, w tym C, E i A. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, dlatego są zalecane osobom przechodzącym na dietę.