Kupujemy żywność do zamrażarki

Rolnicy i ogrodnicy używają zamrażarki do przechowywania własnych produktów. Inni korzystają z zamrażarki w inny sposób.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Kupujemy żywność do zamrażarki
- Zamrażanie większych ilości żywności często (choć nie zawsze) jest tańsze niż kupowanie żywności w mniejszych ilościach. Można zaoszczędzić w przypadku mięsa, owoców i warzyw. Naturalnie, duże oszczędności daje zamrażanie owoców i warzyw, które sami hodujemy. Opłaca się zamrażać żywność kupowaną w sezonie, kiedy ceny są najniższe. - Poszczególne porcje mięsa i ryb powinny być oddzielone od siebie natłuszczonym papierem lub zapakowane w taki papier. W przeciwnym wypadku trzeba rozmrozić od razu całą ilość, co nie zawsze musi być nam na rękę. - Kupmy całe opakowania pizzy lub tylko kilka porcji – może to być szybko przyrządzony posiłek dla całej rodziny. - Chleb, bułki, potrawy mączne i ciasta dobrze się zamrażają. Można spokojnie kupować je w większych ilościach, choć nie ma przy tym oszczędności. Opłaca się kupować je w dużych sklepach, które dają rabat. Ceny i jakość artykułów w różnych sklepach mogą różne. Regułą jest, że dobry towar na ogół jest droższy. - Czasami u rzeźnika można kupić po niższej cenie większą ilość mięsa. Wtedy od razu możemy poprosić o pocięcie mięsa na mniejsze kawałki, odpowiednie do zamrożenia.