Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Kura w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam na niedzielny obiad z rodziną.

Kura w białym winie

Składniki:

Kura w białym winie

 

  • 1 kg kury
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 2 marchewki
  • 2 pory
  • ćwiartka selera
  • 2 butelki białego wina ( po 500 ml)
  • 1 dag czerwonej papryki

 

Sposób przygotowania:

Kura w białym winie
W garnku gdy osolona woda zawrze wkładamy kurę, dodajemy warzywa, gotujemy na miękko przez godzinę. Po ugotowaniu, kurę kroimy na części. Do garnka wlewamy białe wino, wkładamy porcję. Gotujemy kurę w białym winie przez pół godziny. (Wino po ugotowaniu kury można odlać i odstawić do lodówki. Następnym razem polać nim można do smaku pieczone np.: udka z indyka). Po ostudzeniu podawać kurę z ugotowanymi warzywami. Kurę przed podaniem na stół posypać szczyptą zmielonej czerwonej papryki i udekorować liśćmi zielonej pietruszki. Podawać z zieleniną sałatą i młodymi ziemniakami.