Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Kura w sniegu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

przepis z przyjaciolki z 1997 roku

Kura w sniegu

Składniki:

Kura w sniegu

 

  • 1 kura lub kurczak
  • 3 jajka
  • 35 dag smalcu
  • 2 lyzeczki maki pszennej
  • sol

 

Sposób przygotowania:

Kura w sniegu
Kure umyc,oczyscic,oplukac i ugotowac we wrzacej osolonej wodzie prawie do miekkosci.Mozna ugotowac ja w wywarze z warzywami.Po ugotowaniu wyjac,ostudzic,podzielic na szesc kawalkow.Jaja umyc i oddzielic z nich bialka od zoltek.Bialka ubic na sztywna piane,dodac do nich zoltka,wymieszac,a gdy beda dokladnie wymieszane dodac do nich przesiana make i sol do smaku.Kawalki kury obtaczac w sniegu i wkladac do emaliowanego rondla o stosunkowo wysokich bokach na mocno rozgrzany tluszcz.Na wierzch poszczegolnych kawalkow nakladac pozostale ubite bialko i smazyc obracajac delikatnie z obu stron.Podawac na goraco z ziemniakami i biala kapusta