Andrzrej

Andrzrej

Kuchcik
[Przepisów: 1]

kura w sosie koronacyjnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

potrawa dla każdego prosta w przygotowaniu niebo w gębie

kura w sosie koronacyjnym

Składniki:

kura w sosie koronacyjnym

 

  • kawałki kurczaka lub indyka pieczonego bądź gotowanego, 0,2 l białego
  • wytrawnego wina, 3 dag curry w proszku (delikatnego), 20 dag miodu, 20
  • dag gotowego sosu "sweet mango chutney".

Sposób przygotowania:

kura w sosie koronacyjnym
W garnuszku wymieszać miód z curry i gotować na malutkim ogniu około 10 minut, wyłączyć gaz i dodać wino oraz sos mango, już nie gotować. Przelać sos do słoików i można w takim stanie przechowywać jakiś czas w lodówce. Mięso z 1 kurczaka podzielić na małe kawałki (bez skóry i kości) rozłożyć na płaskim półmisku. 1/3 przygotowanego wcześniej sosu wymieszać z 0,15 l ubitej śmietany i 30 dag majonezu. Polać tym przygotowane mięso. Listki z migdałów uprażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) albo w gorącym piecu (też bez tłuszczu) i ostudzonymi posypać po wierzchu całą potrawę. Można dodać namoczone rodzynki, posypać nimi kurczaka przed polaniem sosem.