eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kurczak ananasowo-sojowy Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kurczak sojowy z dodatkiem warzyw i ananasa pieczony w piekarniku.

Kurczak ananasowo-sojowy Eli

Składniki:

Kurczak ananasowo-sojowy Eli

 

  • 1 duży kurczak
  • 5 łyżek sosu sojowego Tao Tao
  • 2 łyżki sosu chilli słodko-ostrego Tao Tao
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 125 ml soku syropu z ananasa
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego

 

  • 3 młode małe cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 kalarepki (większe bez liści)
  • 6 krążków ananasa z puszki

 

  • 2 woreczki do pieczenia lub rękaw do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczak ananasowo-sojowy Eli
Kurczaka umyć i podzielić na 8-10 części.Wymieszać sos sojowy,chilli,olej,syrop,przyprawę do kurczaka,paprykę słodką,ostrą i czosnek granulowany.Osuszone kawałki kurczaka zalać marynarą i włożyć do lodówki na całą noc.Umyć cukinię,odciąć końce i pokroić ją w ćwierć krążki.Marchewki i kalarepy obrać i umyć.Kalarepę pokroić w słupki,marchewkę w plasterki.4 krążki ananasa pokroić na 8 części każdy.Mięso włożyć do dwóch woreczków,dodać pokrojone warzywa (ananas zostawić),wlać pozostałą marynatę.Woreczki zamknąć zapinkami i ostrożnie potrząsnąć,żeby warzywa wymieszały się z mięsem.Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Po tym czasie mięso wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.Ostrożnie rozciąć woreczki (uważać,żeby się nie poparzyć) wyłożyć zawartość do brytfanki,dodać pokrojonego ananasa i włożyć na 30 minut do piekarnika,żeby kurczak się przyrumienił.Warzywa odcedzić i powstały sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą.Pokroić pozostałe 2 krążki ananasa.Kurczaka podawać z warzywami z pieczenia i posypanego pokrojonym ananasem.Sos podawać w sosjerce.Smacznego!