Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Kurczak Buffalo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nowoczesny pomysł na kurczaka

Kurczak Buffalo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak Buffalo

 

  • 2 piersi z kurczaka (lub 10 skrzydłek)
  • 30 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzy cayenne

Sposób przygotowania:

Kurczak Buffalo
Mięso umyć i pokroić. Do garnka włożyć masło, starty czosnek oraz zagotować przez minutę. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dodać miód, ketchup, paprykę, pieprz cayenne. Mieszać do uzyskania gęstej glazury i przestudzić. Do sosu dodać mięso i bardzo dokładnie wymieszać i zostawić na 15 minut. Piekarnik włączyć na funkcję grilla na 190 stopni (bądź położyć na tacce na grillu). Piec ok 10 minut (skrzydełka 15 minut) na każdej stronie aż cukier ładnie ulegnie karmelizacji. Dobrze podawać z sosem BBQ. Bon appetit!
Kurczak Buffalo
Wymieszany sos musi być ciemny i mieć gęstą konsystencję
Kurczak Buffalo
Kurczaka bardzo dokładnie wymieszać z sosem
Kurczak Buffalo
Kurczaka rozłozyć na papierze do pieczenia