Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Kurczak curry z bambusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne danie obiadowe na orientalną nutę. Kurczak w sosie curry, na bazie mleka kokosowego z chrupiącymi pędami bambusa.

Kurczak curry z bambusem

Składniki:

Kurczak curry z bambusem

 

  • 750 g filetu z piersi z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 słoiczek pędów bambusa
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 saszetka przyprawy "Asian Curry"
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • olej sezamowy do smażenia (około 2 łyżki)

 

  • Marynata do mięsa:
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Kurczak curry z bambusem

Marynowanie mięsa

Kurczak curry z bambusem
Kurczak w marynacie z sosu ostrygowego i pasty curry

Oczyszczone, umyte i osuszone na ręczniku papierowym mięso pokroić w paseczki. Wrzucić do miski, dodać wszystkie składniki na marynatę, wymieszać, odłożyć do lodówki na 15 minut.

Patelnię WOK rozgrzać na dużym ogniu, wlać olej sezamowy, wrzucić mięso i smażyć około 4 minuty od czasu do czasu mieszając do zrumienienia.

Dodać odsączone z zalewy pędy bambusa i smażyć jeszcze 2 minuty.

Przygotowanie sosu

Kurczak curry z bambusem
Kurczak w sosie curry z dodatkiem pędów bambusa-duszenie

Wlać mleko kokosowe, zagotować i gotować 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać pastę curry, przyprawę "Asian curry", dolać wody, wymieszać.

Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem.

Tagi:

kurczak danie