Kurczak cytrynowy tradycyjny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś pokroić w słupki, włożyć do miski, dodać wino, sos sojowy, obrany i starty na tarce imbir, posiekaną dymkę, przeciśnięty prz

Kurczak cytrynowy tradycyjny

Składniki:

Kurczak cytrynowy tradycyjny

 

  • ½ kg piersi kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego (lub dowolnego białego wytrawnego)
  • 1 cebula dymka
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Sos cytrynowy:
  • Sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki wywaru z kurczaka (może być z kostki, ale wtedy nie solimy!!!!)
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki mąki kukurydzianej (albo ziemniaczanej)
  • jajko

Sposób przygotowania:

Kurczak cytrynowy tradycyjny
Pierś pokroić w słupki, włożyć do miski, dodać wino, sos sojowy, obrany i starty na tarce imbir, posiekaną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołożyć roztrzepane jajko. Zamieszać wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W połowie marynowania wymieszać raz jeszcze. Po wyjęciu z lodówki wstawić wok na ogień, wlać olej do ¼ wysokości i rozgrzać go do temp 190 stopni. Kawałek bułki powinien się zrumienić w 10 sekund. Piersi smażyć partiami przez około 3-4 minuty na złoty kolor, przesmażone partie wyjmować łyżką cedzakową. Na koniec jeszcze raz podgrzać woka i podsmażyć wszystkie kawałki na chrupko. Odsączyć na papierze pergaminowym. Wylać tłuszcz, woka wystudzić i wytrzeć. Z soku z cytryny, cukru, soli, oleju sezamowego, z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej i bulionu zrobić sos. Jeszcze raz rozgrzać woka, wlać sos cytrynowy, dodać kurczaka i wymieszać.