cremebrule

cremebrule

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Kurczak czosnkowy teściowej

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Prosty kurczak o wyrazistym smaku, od razu z pysznym sosem

Kurczak czosnkowy teściowej

Składniki:

Kurczak czosnkowy teściowej

 

  • 1kg udek i palek z kurczaka
  • 2 glowki czosnku
  • olej
  • sol
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka jaka lubicie albo przyprawa do mies knorra

Sposób przygotowania:

Kurczak czosnkowy teściowej
Kawalki kurczaka myjemy, czosnek obieramy, duze zabki mozna przekroic na pol. Wkladamy pod skore kurczaka zabki czosnku (3-4 na kawalek, jak duze udko, mozna skore naciac), nastepnie nacieramy kawalki kurczaka przyprawamy i obsmazamy szybko na duzym ogniu, zeby skorka byla chrupiaca, przekladamy do zaroodpornego naczynia lub brytfanny, najlepiej aby byla jedna warstwa kurczaka, posypujemy reszta czosnku i wkladamy do piekarnika (180-200 stopni C) na okolo godzine, zasadniczo kurczak jest gotowy jak pusci soki i otrzymamy na spodzie naczynia dosc duzo sosu, ale im dluzej posiedzi w piekarniku tym bedzie miekszy. Podajemy kurczaka razem z sosem ktory powstal :)