joann

joann

Kucharz
[Przepisów: 9]

Kurczak duszony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepszy przepis na kurczaka!

Kurczak duszony

Składniki:

Kurczak duszony

 

  • 1 kurczak
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka kolendry
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku (można też użyć czosnku granulowanego)
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • sól
  • olej do obsmażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony
Umytego i osuszonego kurczaka pokroić na ćwiartki (można także pokroić na kawałki jak na gulasz. Wtedy kurczak nabierze jeszcze więcej aromatu), natrzeć czosnkiem roztartym z solą, skropić sokiem z cytryny, obsmażyć na rumiano. Przełożyć do rondla, wsypać kolendrę, kminek, paprykę, dodać drobno usiekaną cebulę, skropić wodą, chwilę dusić, wlać wino i dusić na małym ogniu ok. 1 godzinę. Podawać z ryżem. Ryż można polać sosem spod kurczaka.