jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kurczak duszony w cebuli.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

bardzo aromatyczny kurczaczek.

Kurczak duszony w cebuli.

Składniki:

Kurczak duszony w cebuli.

 

  • 4duże udka z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 cukinia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka (płaska) mielonego kuminu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz grubo mielony do smaku
  • masło sklarowane

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony w cebuli.
Udka z kurczaka natrzyj mieszanką soku z cytryny, oleju i przypraw, przesmaż je na gorącym maśle.
Dodaj cebule obrane i posiekane w piórka.
Po chwili podlej mięso wodą i duś na bardzo małym ogniu.
Pod koniec dodaj cukinię ozdobnie ponacinaną i pokrojoną w plastry. Cukinia powinna być dobra po kilku minutach , powinna być chrupiąca.Dopraw ostatecznie, jeśli jest potrzeba.
Udka podawaj od razu na gorąco z plasterkami cukinii.