kayleb

kayleb

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 25]

Kurczak duszony w sosie koperkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny kurczak w sosie koperkowym.

Kurczak duszony w sosie koperkowym

Składniki:

Kurczak duszony w sosie koperkowym

 

  • 1 kurczak;
  • koperek (3 łyżki mrożonego, ale najlepszy pęczek świeżego koperku);
  • olej do smażenia;
  • szklanka śmietany;
  • dwa woreczki kaszy jęczmiennej (dla dwóch-trzech osób);
  • trochę włoszczyzny;
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony w sosie koperkowym
Kurczaka należy ugotować tak, by mięso łatwo odeszło od kości. Do wody dodajemy trochę warzyw, żeby mięso było bardziej aromatyczne. Następnie oddzielamy mięso i przysmażamy je chwilę na patelni (5-7min). Do mięsa dodajemy śmietanę i dusimy ok. 20-30 min. W trakcie duszenia można dolewać trochę wody, żeby na koniec zostało trochę "sosiku" Na koniec wsypujemy koperek i dusimy jeszcze z 5 min. Doprawiamy do smaku. W międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną. Kaszę i kurczaka łączymy na talerzu. Pychota.