VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak duszony w warzywnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny obiad z kurczaka i warzywnego sosu, który przenika się różnymi smakami. Idealny sos do ziemniaczków.

Kurczak duszony w warzywnym sosie

Składniki:

Kurczak duszony w warzywnym sosie

 

  • 5 kawałków udźca z kurczaka
  • Przyprawa do mięsa
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • ½ żółtej papryki
  • 1 marchew
  • 4 kostki mrożonego szpinaku
  • 100 g serka topionego ze szczypiorkiem
  • Ostra czerwona papryka
  • Liść lubczyku
  • Sól
  • Pieprz
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony w warzywnym sosie
Białą cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Czerwoną cebulę oraz obrana marchewkę kroimy w plastry. Szpinak rozmrażamy.

Udźce z kurczaka przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przekładamy do garnka.

Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy wszystkie warzywa, dodajemy do mięsa.

Całość podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, ostrą czerwoną papryką, przyprawą uniwersalną i posiekanym czosnkiem. Dusimy na wolny ogniu około 60 minut.

Pod koniec do sosu dodajemy małe kawałki serka topionego (pod wpływem ciepła większość się roztopi).