cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Kurczak duszony w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

duszony kurczak

Kurczak duszony w winie

Składniki:

Kurczak duszony w winie

 

  • 1 średniej wielkości kurczak,
  • 2 łyżki masła,
  • 50-100 g wędzonego boczku,
  • 4 cebulę,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 kieliszek koniaku lub brandy,
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • liść laurowy,
  • tymianek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony w winie

Kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Obsmażyć na maśle. Zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki, przesmażyć. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek. Wszystko przez kilka minut poddusić. Do rondla włożyć obsmażone kawałki kurczaka, dodać przesmażony boczek z pieczarkami, wlać koniak, wino, włożyć liść laurowy, tymianek, dodać łyżkę mąki, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. Przykryć pokrywką, dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Kurczaka wyjąć, sos gotować jeszcze około 15-20 minut. Zawartość sosu przed podaniem zmiksować.


Kurczaka wyłożyć na półmisek, polać gorącym sosem. Podawać do młodych ziemniaków posypanych posiekanym koperkiem.