iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Kurczak duszony w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczaka podajemy z duszonymi z nim warzywami i ulubionymi surówkami. Jest bardzo aromatyczny i soczysty.

Kurczak duszony w winie

Składniki:

Kurczak duszony w winie

 

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony w winie
Ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy drobno, siekamy również szczypior z dymkami. Kurczaka należy posolić i obsmażyć na patelni z olejem. Szklimy również cebulę oraz czosnek. Do brytfanki wkładamy kurczaka, warzywa, listki ziele oraz zioła prowansalskie, wlewamy wino, miód i dusimy kurczaka pod przykryciem, podlewamy bulionem podczas duszenia. Dusimy około 50 min. sprawdzając żeby kurczak nie był zbyt miękki.