Habibi & Cats

Habibi & Cats

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 203]

Kurczak duszony z brokułem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dietetyczne lekkie danie warzywno-drobiowe idealne do podania z ryżem, ziemniakami, dowolną kaszą lub makaronem.

Kurczak duszony z brokułem i marchewką

Składniki:

Kurczak duszony z brokułem i marchewką

 

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony z brokułem i marchewką
Kawałki ud z kurczaka obrać ze skóry i oczyścić z ewentualnych błon. Brokuła podzielić na niewielkie różyczki i umyć pod bieżącą wodą - osączyć.

Młode marchewki oskrobać i dokładnie umyć - pokroić na krótsze kawałki. W szerokim rondlu albo głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło i dolać odrobinę oleju rzepakowego.

Wrzucić mięso i obsmażyć z obu stron bez rumienienia - powinno się tylko ściąć ze wszystkich stron. Do mięsa dodać przygotowane warzywa, lekko osolić i nakryć dopasowaną pokrywką. Dusić do miękkości.

Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody w razie potrzeby. Pod koniec duszenia dodać posiekaną i sparzoną na sitku szalotkę. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Dolać nieco mleka i odparować nadmiar.  


Tagi:

obiad danie