dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Kurczak duszony z cytryną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Chiński cytrynowy kurczak, bardzo mięciutki

Kurczak duszony z cytryną

Składniki:

Kurczak duszony z cytryną

 

  • 2 piersi kurczaka
  • sól
  • mąka ziemniaczana
  • imbir w proszku 1 łyżeczka
  • 1 białko
  • 15 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • szczypiorek
  • 5-6 łyżek oleju
  • 3 łyżki rosołu lub wody (może być z kostki)
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony z cytryną
Mięso kurczaka pokroić w paski, wymieszać z solą, mąką ziemniaczaną, imbirem i białkiem, pozostawić na 30 min. Pieczarki po umyciu pokroić w paski. Paprykę i skórkę z cytryny pokroić w bardzo cienkie paseczki. Szczypior pokroić w kawałki o długości 6 cm. Mocno rozgrzać olej na patelni, włożyć kawałki kurczaka, mieszając smażyć 3 min na dużym ogniu, wybrać łyżką cedzakową. Zlać częściowo olej, rozgrzać, włożyć pieczarki, paprykę, szczypior, mieszając smażyć ok 1 min na dużym ogniu. Wlać rosół i sos sojowy, dodać cukier, mieszając zagotować, włożyć kurczaka, dusić minutę ciągle mieszając. Dodać skórkę i sok z cytryny, dusić dalszą minutę mieszając wielokrotnie. Podawać z ryżem.