Kurczak duszony z grzybami i winem (Gruzja)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, natrzec solą i czosnkiem, pozostawić na 30 minut.

Kurczak duszony z grzybami i winem (Gruzja)

Składniki:

Kurczak duszony z grzybami i winem (Gruzja)

 

  • 1 kurczak
  • 400 g świeżych grzybów lub pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szkl białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu
  • pęczek koperku
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony z grzybami i winem (Gruzja)
Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, natrzec solą i czosnkiem, pozostawić na 30 minut. Następnie obsmażyć w całości w płaskim rondlu na złoto, podlać woda i poddusić pod przykryciem, co jakiś czas przewracając i podlewając sosem. Grzyby oczyścić, obciąć trzonki, wymyć w wodzie z octem. Pokrajać w dość cienkie paseczki, wrzucić do rondla z kurczakiem, podlac winem rozprowadzonym wodą. Dodać utłuczone goździki i cynamon. Doprawic sola i pieprzem. Dusić do miękkości. Przed podaniem posypać siekanym koperkiem i pietruszką.