Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak faszerowany mięsem :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pieczony kurczak z farszem z mięsa i pieczarek . Dzieci wolą farsz od kurczaka .

Kurczak faszerowany mięsem :

Składniki:

Kurczak faszerowany mięsem :

 

  • 1 kurczak ( taki ok. 1,5 kg )
  • 15 dag mięsa mielonego z drobiu
  • 15 dag wątróbki drobiowej
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • curry
  • papryka mielona
  • Ziarenka smaku
  • 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany mięsem :
Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 1 łyżce oliwy. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na 1 łyżce oliwy. Wątróbkę usmażyć na 1 łyżce oliwy , a następnie rozetrzeć widelcem na miazgę . Jajko rozdzielić na żółtko i białko . Białko ubić na pianę . Wymieszać mielone mięso , usmażoną cebulę , pieczarki , wątróbkę , natkę pietruszki , żółtko , bułkę tartą , 2 łyżki masła, pianę z białka. Wymieszać . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem .Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, papryki mielonej , curry, majeranku, pieprzu, Ziarenek smaku .W brytfankę wlać pozostałą oliwę i dodać 2 łyżki masła . Ułożyć na tłuszczu kurczaka. Podlać 2 szklankami wody . Piec w temperaturze 200 stopni przez 45-60 minut. W czasie pieczenia polewać sosem od pieczenia . Kurczak ma być miękki i rumiany .Sos odparuje w czasie pieczenia do 1 szklanki . Wyjąć szpilki którymi kurczak był spięty ( lub usunąć nici jeśli był zszyty). Pociąć na porcje , tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.