monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kurczak faszerowany pieczoną papryką w papilotach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste, pyszne i efektownie prezentujące się mięsko..aha i po raz pierwszy opiekałam paprykę w taki sposób:)

Kurczak faszerowany pieczoną papryką w papilotach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak faszerowany pieczoną papryką w papilotach

 

  • 1 pierś z kurczaka- 150 g
  • 1 mała papryka czerwona- 120 g
  • 20 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Sól, pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki bazylii suszonej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany pieczoną papryką w papilotach

ETAP 1:

Kurczak faszerowany pieczoną papryką w papilotach
paprykę opiec na ogniu a następnie owinąć w folię

Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić i rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą, kurkumą, pieprzem i odłożyć do lodówki.
Umytą i osuszoną paprykę obiec w piekarniku lub na palniku kuchenki. Gdy będzie już czarna, owinąć w woreczek foliowy lub folię aluminiową i zostawić na kilka minut. Następnie wyjąć z foli i obrać ze skórki.

ETAP 2:

Kurczak faszerowany pieczoną papryką w papilotach
opieczona paprykę drobno pokroić i doprawić

Pokroić w bardzo małą kosteczkę. Przełożyć do miseczki.

ETAP 3:

Kurczak faszerowany pieczoną papryką w papilotach
do papryki dodać pokrojony lub starty ser zółty

Dodać pokrojony lub starty ser żółty. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i papryką słodką. Dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Kurczak faszerowany pieczoną papryką w papilotach
farsz nałożyć na mieso zrolować i przełożyć na folię

Przygotowany farsz nałożyć obficie na płat mięsa. Zrolować i przełożyć na folię aluminiową, zawinąć i przełożyć do piekarnika. Piec w 200 st około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i z folii, smacznego!