bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kurczak faszerowany wątróbką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

pewnie to nic odkrywczego ale co mi tam.. chodzaca pychotka - kurczak faszerowany wątrobką:)

Kurczak faszerowany wątróbką

Składniki:

Kurczak faszerowany wątróbką

 

  • 30 dag wątróbki drobiowej drobno posiekanej
  • odciśnięta mała bułka namoczona wczesniej w mleku
  • trochę bułki tartej ok. 2 łyżki
  • jajko
  • natka pietruszki posiekana
  • sól, pieprz i majeranek.
  • no i kurczak
  • masło

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany wątróbką
Kurczaka przyprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Farsz połączyłam ze soba, nastepnie mało estetycznie łapskiem nadziałam kuraka bardzo dokładnie od strony kupra i szyjki. Zaszyłam kuper oraz koło szyjki zeby nie wypłynał farsz ale zostawiłam mały otwór co by kurczak nie pękł w trakcie pieczenia.
Piekłam w 180 st. ok 1 godz i 45min w przykrytej teflonowej brytfance. Po wsadzeniu do piekarnika polałam kurczaka roztopionym masłem zeby miał ładna skórke. w trakcie
pieczenia polewałam sosem pare razy. Po wyjęciu poleżał sobie kuprem do gory , nastepnie rozciety i podany z farszem, sałatka i pieczonymi ziemniaczkami. Mniamusne ;)
Szkoda ze zdjecia tego nie odzwierciedlaja. W ten sam sposób można zrobić kaczke. Musze kiedyś wypróbowac.